Direct naar inhoud
Ministerie van Buitenlandse Zaken

In oktober zijn er Finse films te zien in België - Ambassade van Finland, Brussel : Actueel

AMBASSADE VAN FINLAND, Brussel

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Brussel, België
Tel. +32-2-287 1212
E-mail: sanomat.bry@formin.fi
Français | Nederlands | Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Font normaalFont groter
 
Nieuws, 6-10-2017

In oktober zijn er Finse films te zien in België

Tijdens het filmfestival van Gent is het ook dit jaar mogelijk om Finse films te zien: Tom of Finland van Dome Karukoski en Bodom van Taneli Mustonen. Aan de andere kant van de hoop door Aki Kaurismäki is dan weer te zien in Brussel.

Foto: Film Fest Gent
Tom of Finland

De door Dome Karukoski geregisseerde film, Tom of Finland, vertelt hoe de kunst en de zienswijze van één Finse man de wereld veranderden. De film is een gevoelige beschrijving van de tocht van de artiest Touko Laaksonen naar internationaal succes en een tijdreis vanaf het naoorlogse Finland tot in de jaren 80.

Toen Laaksonen voor zichzelf gespierde en in leder gehulde mannen begon te tekenen, was homoseksualiteit nog illegaal. In zijn werk gaf hij de wereld het beeld van een vrije, sterke en gelukkige homo. Zijn tekeningen, die hij signeerde met de artiestennaam Tom of Finland, werden niet alleen zeer populair, maar ook tijdloze en inspirerende symbolen en droegen bij tot de revolutie voor de rechten van seksuele minderheden.

De door Taneli Mustonen geregisseerde thriller Bodom vindt zijn inspiratie in de drievoudige moord bij het Bodommeer, die in de jaren 60 heel wat opschudding veroorzaakte in Finland.

Foto: Film Fest Gent
Bodom.

Ondanks de titel, behandelt de film echter niet de misdaad in kwestie, maar de kampeeruitstap door vier hedendaagse jongeren naar het Bodommeer. De bedoeling van de jongeren is het verloop van die fatale nacht te reconstrueren, maar het uitstapje krijgt wel een onverwachte wending.

In de film Aan de andere kant van de hoop, die door Aki Kaurismäki werd geregisseerd, kruisen zich de wegen van een Finse handelsreiziger en een Syrische vluchteling. De film kwam tijdens de verkiezing door Fipresc, de internationale organisatie van filmcritici, als de beste film voor dit jaar uit de bus en op het filmfestival van Berlijn, kreeg Kaurismäki de Zilveren Beer voor beste regisseur.

Foto: Malla Hukkanen
Toivon tuolla puolen.

Aki Kaurismäki wordt beschouwd als één van de belangrijkste hedendaagse Europese filmregisseurs en zijn belangrijkste films zijn tot moderne klassiekers uitgegroeid.

Aan de andere kant van de hoop is het tweede deel in de havenstad-trilogie die begon met Kaurismäki’s film Le Havre en die in Helsinki werd gedraaid.

Voorstellingen:

Film Fest Gent:
Tom of Finland 11.10., 13.10., 17.10.
Bodommeer 13.10., 16.10.

Le Senghor in Brussel:
The Other Side of Hope (Aan de andere kant van de hoop) 29.10.

Print deze pagina

Dit document

Bijgewerkt 6-10-2017


© Ambassade van Finland, Brussel | Informatie over de website | Contact