Direct naar inhoud
Ministerie van Buitenlandse Zaken

De toekomst van het design ziet er groen uit: ecodesign verovert de sector - Ambassade van Finland, Brussel : Actueel : Nieuws

AMBASSADE VAN FINLAND, Brussel

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Brussel, België
Tel. +32-2-287 1212
E-mail: sanomat.bry@formin.fi
Français | Nederlands | Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Font normaalFont groter
 
Nieuws, 5-9-2008

De toekomst van het design ziet er groen uit: ecodesign verovert de sector

Nu is er geen reden meer om te lachen met de oma, die alles bewaarde, te beginnen met koffiedik, want "het zou nog eens te pas kunnen komen". Oude mensen zijn ook hierin ver vooruit; koffiedik is immers maar één van de vele materialen die worden gebruikt in de werken die vanaf 12 september te zien zijn in de tentoonstellingGr3enDesign.

De Brusselse galerij Pierre Bergé & associés zal voorwerpen en kleren laten zien, die vervaardigd zijn door Finse, Belgische en Nederlandse ontwerpers. Hoewel een deel van de designers oude ratten in het vak zijn en de anderen hun carrière pas beginnen, worden alle deelnemende designers in hun werk gedreven door eenzelfde doelstelling: de ecologische gedachte verenigen met de traditionele principes van het design, zoals functionaliteit en esthetiek.

 

Evolum_ValoValo-lamp van glazen flessen. Foto: Green Design.

Eén van de Finse deelnemers aan de tentoonstelling is de glaskunstenaar Jukka Isotalo. Toen hij in 1989 uitwisselingsstudent was in Stockholm, experimenteerde Isotalo, gedeeltelijk gedwongen door zijn financiële situatie, voor de eerste keer met het omvormen van glazen flessen tot gebruiks- en siervoorwerpen. De vazen die zo ontstonden, werden enthousiast ontvangen, maar pas aan het eind van de jaren '90 kreeg Isotalo in Bern uiteindelijk de motivatie om in zijn werk professioneel gebruik te maken van recyclagemateriaal. Hij stichtte in 1998 ook zijn eigen onderneming Evolum. Bij de bewerking van glas maakt Isotalo gebruik van de oorspronkelijke vorm van de fles in plaats van die om te smelten, om ook op die manier energie.te sparen Het grootste deel van zijn materiaal krijgt hij van Alko, dat in Finland het exclusieve recht heeft voor de verkoop van alcohol en waarvan de uitgevoerde flessen anders buiten het terugnamesysteem zouden vallen. Daarbij komt een deel van de flessen van het restaurant Olo in Helsinki. Per jaar gebruikt Isotalo voor zijn werk ongeveer 3 à 4000 glazen flessen.  

 

Ellu_bags_Huominen Ellu-tas van recyckagetapijten. Foto: Green Design.

Een andere Finse vertegenwoordiger is Secco, dat onder de leiding van Maarit Partanen snel is uitgegroeid tot een bedrijf dat vijf personen tewerkstelt en waarvan de ontwerpers freelancers zijn. Het idee om Secco op te richten begon te kiemen toen Partanen geconfronteerd werd met vele originele producten die uit recyclagemateriaal waren vervaardigd, maar die meestal het enige exemplaar waren bij gebrek aan geschikt materiaal – er was geen samenwerkingsverband tussen ontwerpers en leveranciers van grondstoffen. De oprichting van Secco in 2002 veranderde de situatie. Juwelen, tassen en andere producten ontstaan uit onder andere binnenbanden, wasmachinetrommels en computertoetsenborden, die de onderneming betrekt bij elektro- en elektronicazaken alsook autosloopbedrijven.

 

Globe_Hope_jacket Globe Hope-jas van gordijnstof.  Foto: Green Design.

Tijdens de laatste jaren heeft het ecologisch gedachtegoed zich ook in de traditionele bedrijfswereld snel verspreid. Isotalo verklaart dat men zijn werk vroeger lichtjes geamuseerd kon bekijken, maar dat er nu een ander geluid te horen is: ecodesign is een ernstige zaak geworden. Ook Maarit Partanen bevestigt dat de houding van bedrijven tegenover recyclage en milieuzaken is veranderd. De keerzijde van de medaille is echter de trendy reputatie van het ecologisch zijn. Volgens beide designers zou duurzame ontwikkeling en milieuvriendelijk design dieper moeten gaan: er is een verandering in de attitude op lange termijn nodig, en men zou niet onder dat mom enkel de goedkeuring van de modebewuste verbruiker moeten nastreven. Dat producten ecologisch zijn, zou vanzelfsprekend moeten zijn.

Hoewel de werkwijze van Isotalo en Partanen verschilt, ligt een oprechte bezorgdheid voor het milieu aan de basis van de activiteit van beide ondernemers. Maarit Partanens Secco gaat in de toekomst over van productie naar dienstverlening en ze probeert aldus mensen actief te doen handelen en hen recyclagemateriaal te doen gebruiken. Deze zomer is Secco met een workshopexperiment begonnen, waar ontwerpers geïnteresseerden begeleiden bij het zelf vervaardigen van juwelen en accessoires uit recyclagemateriaal. Ook Isotalo's basisdoelstelling is mensen oproepen om na te denken over de doelmatigheid van hun acties en hun consumptiekeuzes. ”We moeten op een verantwoorde manier leven”, herinnert hij. ”Wat laten we anders van deze wereld over als erfenis voor onze kinderen?”  

Schrijfster: Riikka Thitz/Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

Meer informatie:
Evolum
Secco
Globe Hope

De glazen voorwerpen van Isotalo, de juwelen en accessoires van Secco en vele andere voorwerpen en kleren die met recyclagematerialen vervaardigd zijn, kan je zien in de tentoonstellingGr3en Design [Reduce – Reuse – Recycle], Pierre Bergé & associés. Adres: Grote Zavel 40, 1000 Brussel.

 

 

 

 

 

Print deze pagina

Dit document

Bijgewerkt 5-9-2008


© Ambassade van Finland, Brussel | Informatie over de website | Contact